طرح قاضی مدرسه در راستای آگاهسازی حقوقی دانشآموزان و معلمان در حال اجراست
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش استان گیلان اصغر جهانگیر، در هفتمین نشست سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوال پانا درخصوص اینکه معاونت اجتماعی قوه قضاییه چه برنامهای برای ارتقای آگاهی حقوقی و قضایی معلمان و دانشآموزان در سال جدید دارد، بیان کرد: بحث توجه به دانشآموزان یکی از مهمترین دغدغههای قوه قضاییه و معاونت اجتماعی این قوه است. دانشآموزان به عنوان سرمایههای جامعه بسیار مهم هستند. در همین خصوص یک سند ائتلاف ملی تحت عنوان نظام مراقبتهای اجتماعی دانشآموزان یا نماد، با همکاری قوه قضاییه و مشخصا معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم و موافقت وزارت آموزش و پرورش و بخشهای دیگر شکل گرفت. وی ادامه داد: نقش غیر قابل انکاری برای معلمان در این طرح وجود دارد و آن ارتقای آگاهی حقوقی خود معلمان از طریق همین طرح است که منجر به راهبری جامعه هدف خواهد شد. در این خصوص ۲۳ کتاب نیز تهیه شده و به آموزش پرورش داده شده است تا در اختیار دانشآموزان و اولیا قرار گیرد.
جهانگیر گفت: علاوه بر این طرحی تحت عنوان «قضات مدارس» راهاندازی شد که در این طرح قضات صلاحیتدار در آموزش، به مدارس به خصوص مدارس در معرض خطر اعزام میشوند. برای مثال در استان خراسان رضوی در ۱۰۹ مدرسه برای 11 هزار و 355 دانش آموز و اولیا آنان آگاهسازی حقوقی داشتیم و اکنون این طرح در حال اجرا است.
سخنگوی قوه قضاییه با بیان اینکه طرح قاضی مدرسه که در سال گذشته در 10 استان کشور بهصورت آزمایشی اجرا شده بود، گفت: اکنون این طرح در کل کشور در حال اجراست. امید است با اجرای اینگونه طرحها، علاوه بر ارتقای محیط صیانتی دانشآموزان، از آلوده شدن آنها به انواع فساد و آسیبها جلوگیری شود.
یاسر میرزاجعفری، حقوقدان نیز درباره این طرح گفت: طرح قاضی مدرسه یکی از راههای تضمین اصل فردی کردن یا تناسب بین جرم و مجازات است. اجراییشدن این طرح در مدارس دخترانه و پسرانه کاربرد دارد. البته در مدارس دخترانه به دلیل اینکه بلوغ را زودتر تجربه میکنند، مفیدتر است. وی افزود: با توجه به ماده ۱۴۶ قانون مجازات اسلامی، افراد نابالغ مسئولیت کیفری ندارند و مطابق ماده ۱۴۷ قانون مذکور سن بلوغ در دختران و پسران، به ترتیب 9 و 15 سال تمام قمری است. بنابراین شروع سن مسئولیت مشخص است و باید افراد در مقابل کاری که انجام میدهند، پاسخگو باشند. طرح «قاضیمدرسه» میتواند عاملی تاثیرگذار باشد تا دانشآموزان بدانند که قانون چگونه با آنها رفتار میکند و از حقوق و کیفرهای قانونی آگاه و مطلع میشوند.
این حقوقدان بیان کرد: « بهتر است که در این طرح در کنار قضات مددکاران اجتماعی نیز حضور داشته باشند و به دانشآموزانی که انضباط پایینتری دارند، آموزشهای لازم را بدهند. نکته بسیار مهم حضور والدین در کنار دانشآموزان و آشنایی با قضات است، بهتر است در هنگام حضور قضات در مدارس والدین نیز دعوت شوند. »
میرزا جعفری تاکید کرد: « از نظر پذیرش صحبتهای قضات در مدارس میتوان گفت قضات تا حد زیادی در تاثیرپذیری دانشآموزان نقش دارند. قاضی، مددکاران اجتماعی، والدین و بچهها به شکل زنجیره به هم متصل بوده و در این اثر پیشگیرانه نقش دارند.»
منبع