غربالگری و مصاحبه تشخیصی بیش از ۵۰ درصد دانش‌آموزان دوره ابتدایی شهرستان‌های استان تهران

غربالگری و مصاحبه تشخیصی بیش از ۵۰ درصد دانش‌آموزان دوره ابتدایی شهرستان‌های استان تهران

  • 1402/9/23 پنج‌شنبه

به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران اولین جلسه نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان نماد با موضوع معرفی اعضای جدید این کمیته و همچنین تشریح طرح ملی نماد و تبیین وظایف سازمانی با حضور اعضای جلسه در اداره کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران برگزار شد.

معاون پرورشی و فرهنگی ضمن اعلام این خبر گفت: طرح نماد در سال ۱۳۹۴ در قالب ائتلاف دستگاه‌ها با هدف دستیابی به چهارچوب همکاری نظام یافته برای مداخله سریع به موقع و موثر در آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموز طراحی و آغاز شد. 

وی همچنین افزود: در نماد به تمامی راهکارهای در دو بعد «تقویت عوامل محافظت کننده» و  «کاهش عوامل مخاطره آمیز» در زمینه‌های گوناگون آموزشی غربالگری مداخله مختصر ارجاع درمان حمایت‌های روانی مددکاری اجتماعی معاضدت‌های انتظامی و قضایی به همراه کوشش برای پیشگیری های وضعی توجه شده است.

در ادامه دهنوی با اشاره به دستگاه‌ها و سازمان‌هایی که در طرح نماد همیار آموزش و پرورش می‌باشند به بیان شرح وظایف هر یک از دستگاه‌ها پرداخت و افزود: نماد در آموزش و پرورش بر سه محور شناسایی آموزش و مداخله طراحی شده و هر یک شامل فعالیت‌هایی خواهد بود. شناسایی و غربالگری در مدارس از طریق شواهد میدانی آزمون‌های استاندارد روانی آزمون‌های خطرپذیری شواهد کلینیکی چک لیست‌ها انجام خواهد شد.

این مقام مسئول ادامه داد: آموزش‌های رشد‌مدار شامل آموزش و توانمندسازی معلمان، والدین، تولید برنامه درسی پیشگیری مربوط به هر دوره تحصیلی و منابع کمک آموزشی آن، برگزاری دوره‌های آموزشی رشد مدار و پیشگیری و اجرای فعالیت‌های مکمل و ترویجی است. همچنین مداخلات روانی اجتماعی شامل اقدامات مداخله‌ای برای کاهش عوامل مخاطره آمیز از جمله اقدامات (انتظامی و مناسب سازی فضاها) برگزاری جلسات دوره‌های آموزشی برای خانواده‌ها به ویژه (موارد لازم التوجه) خدمات و حمایت‌های روانی و اجتماعی خدمات مددکاری به خانواده‌ها، معاضدت‌های مالی و حقوقی مورد نیاز مشاوره‌های خانوادگی و فردی معاضدت‌های تحصیلی درمان و بازتوانی اشاره کرد.

دهنوی افزود: در بخش آموزش راهنمایی‌هایی برای دانش‌آموزان والدین و کارکنان مدارس با هدف استفاده در آموزش‌های ارتقایی تهیه شده است. این راهنماها در زمینه‌های مهارت‌های خود مراقبتتی در موضوعاتی چون خودآگاهی اعتماد به نفس، صبر، کنترل خشم و... به صورت جداگانه برای والدین کارکنان مدارس و دانش‌آموزان تهیه و تدوین شده است. در بخش غربالگری هم علاوه بر پرسشنامه‌ها و ابزارهای غربالگری، راهنمایی‌هایی نیز برای نحوه استفاده و پیاده‌سازی پرسشنامه‌ها تهیه و تدوین شده است که این راهنما شامل پرسشنامه‌هایی در دو محور «غربالگری رفتارهای پرخطر» و «غربالگری اختلالات روانی و رفتاری» به تفکیک سه دوره تحصیلی و همچنین تفکیک جنسیت می‌باشد.

معاون پرورشی و فرهنگی اداره کل گفت: در بخش سامانه ارجاع نیز تمام عملیات شبکه‌سازی مراکز ارائه خدمات انجام غربالگری آموزش‌های ارتقایی و نیز ارجاع برای مداخلات تخصصی و مددکاری یکپارچه شده و به صورت نرم‌افزاری هدایت و پیگیری می‌شود.

دهنوی در ادامه ضمن قدردانی از تلاش‌های تمام همکاران عنوان کرد: تاکنون در حوزه مقطع ابتدایی ۵۰ درصد دانش‌آموزان غربالگری شده و در حال گذراندن فرایند مصاحبه تشخیصی هستند که این امر تا پایان آذر ماه به انجام می‌رسد. در همین راستا غربالگری دانش‌آموزان پایه‌های هفتم هشتم و دهم تا پایان آذر ماه به اتمام خواهد رسید و سپس وارد فرایند مصاحبه‌های تشخیصی خواهند شد.

معاون پرورشی اداره کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران در پایان بر لزوم شناخت هرچه بیشتر دستگاه‌های مرتبط با طرح ملی نماد و همچنین شناساندن ظرفیت‌های دستگاه‌ها به یکدیگر، جهت رشد و تعالی هرچه بهتر آینده سازان این کشور تاکید کرد و افزود: برای نیل به هدف عالی طرح نماد هر یک از دستگاه‌ها باید با جدیت تمام ضمن شناخت وظایف خود، آنها را به نحو احسن به انجام برساند تا این چرخه عالی انسان‌سازی دچار نقصان و خللی نشود.

منبع