شهدا، نگین درخشان کتابهای درسی
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، در تاریخ ملت ایران، روزها و روزگاری بوده که بدون ایثار و فداکارى دلیرمردان و شیر زنان میهن، تاریخ اینگونه رقم نمی خورد و بدون جانفشانی این ابرانسان های با غیرت، اهداف بزرگ و مقدس محقق نمی شد.
مفهوم فداکاری و ایثار و به دنبال آن شهادت، معطوف به دوره خاصی از تاریخ ملت ایران نیست و از آن زمان که تاریخ ملت ما به قلم تحریر درآمده است، همواره بزرگ مردان و شیرزنانی بوده اند که در راه حفظ ارزش ها و حفاظت و حراست از جان و مال و خاک کشور پیش قدم می شدند و جانفشانی میکردند و به مقام رفیع شهادت نائل می آمدند.
اما نام گذاری روز بزرگداشت شهدا به سال های پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی باز می گردد. در این روز ، بنیاد شهید به منظور تکریم از شهدا و خانواده های معزز ایشان و به دستور امام خمینی (ره) تأسیس شد و در سال ۱۳۸۳ یعنی ۲۵ سال بعد، این روز با عنوان «روز بزرگداشت شهدا» نام گرفت و به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسید.
سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی نیز به عنوان نهاد متولی تولید محتوای آموزشی نظام تعلیم و تربیت رسمی، همواره بر آن داشته است تا با احیا، حفظ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت طلبی و زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدای میهن، وظیفه خود در تجلیل و تکریم از مقام والای شهدا و خانواده های معزز ایشان را به جای آورد.
در این راستا، محتوای مرتبط با زندگینامه و آثار به جای مانده از شهدا، وصیت نامه ایشان، معرفی شهدای سلسله وقایع تاریخی مختلف قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، شهدای دوران انقلاب اسلامی، شهدای دوران دفاع مقدس، دانشمندان شهید، شهدای ترور، شهدای مدافع حرم و مدافع امنیت در کتب درسی مختلف و به اقتضای سن دانش آموزان به قلم تحریر در آمده است.
در این میان میتوان از کتاب های فارسی، هدیه های آسمان، کتب مطالعات اجتماعی در پایه های مختلف، کتب تاریخ و کتاب تحلیل فرهنگی، کتاب تفکر و سبک زندگی، جامعه شناسی، دین و زندگی، هویت اجتماعی، ارتباط موثر، اخلاق اسلامی و آمادگی دفاعی و... نام برد.
در کتاب های درسی خصوصا، بیشتر به زندگینامه شهدایی چون شهید سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، تندگویان، شهید باکری، شهید جهانآرا، شهید بالازاده، شهید همدانی، شهید قرنی، شهید صیاد شیرازی، شهید حمید سیاهکلی و شهدای بسیاری اشاره شده است. در کتب تاریخ نیز به وقایع مرتبط با شکل گیری انقلاب اسلامی و شهیدانی که در رقم خوردن سرنوشت ملت ایران، همچون شهید شیخ فضلالله نوری و شهید نواب صفوی و... نقش داشته اند اشاره شده است.
کتاب های آمادگی دفاعی در پایه های نهم و دهم دوره دوم متوسطه، به ذکر مطالبی درباره شهدای دوران دفاع مقدس، شهدای دانش آموز، شهدای مدافع حرم و دانشمندان شهید پرداخته است. در کتب دین و زندگی و اخلاق اسلامی نیز بیشتر به روایت درس هایی از آثار و سیر زندگی شهید استاد مطهری پرداخته شده است. همچنین در کتب استان شناسی هر استان نیز به معرفی شهدای شاخص آن استان اشاره شده است.
منبع