رأی اولی ها و شرایط حضور در انتخابات
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش استان گیلان، تعیین سن افراد واجد شرایط برای رای دادن در انتخابات در کشور در چند دهه گذشته با تغییراتی همراه بوده است. نخست سن 16 سال تمام برای رای دادن اعلام شده بود اما در دو دهه اخیر میزان سن واجدین رای دادن به 18 سال تمام افزایش یافته است. این موضوع در آییننامه انتخابات مجلس که اخیرا از سوی دولت ابلاغ شده، نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، بنا به گفته رییس سازمان ثبت احوال کشور تمامی متولدین ۱۱ اسفند ۱۳۸۴ به قبل میتوانند در هر دو انتخابات شرکت کنند. یعنی افرادی که در روز رایگیری 18 سال آنها تمام شده باشد میتوانند به عنوان رای اولی در انتخابات مجلس و خبرگان شرکت کنند.
براساس ماده 27 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخاب کنندگان باید دارای شرایط زیر باشند:
الف: تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
ب: هجده سال تمام
ج: عاقل بودن
اهمیت توجه به رای اولیها در تبلیغات انتخابات
در هر انتخاباتی افرادی که برای نخستین بار مجاز به رای دادن هستند، شور و شوق خاصی برای شرکت در انتخابات دارند. مشارکت در تعیین سرنوشت ملت و نقشآفرینی در شکلگیری ساختار سیاسی و انتخاب تصمیمگیران کشور به افراد احساس اهمیت داشتن در فرایند سیاسی را میدهد. این بهویژه برای رای اولیها که نخستین بار چنین امکانی را به دست میآورند قابل توجه است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان گیلان پیشتر با حضور در همایش رأی اولیها در سالن کانون فرهنگی تربیتی زینبیه لنگرود گفته بود: ۹۰ درصد دانش آموزان پایه دوازدهم استان شامل: ۱۱ هزار و ۴۰۰ دانش آموز دختر و ۱۲ هزار و ۸۰۰ دانش آموز پسر واجد شرایط رأی دادن هستند. وی با اشاره به نقش جوانان در پیروزی انقلاب و اداره جنگ تحمیلی خاطرنشان کرد: در بیانیه گام دوم انقلاب « جوان » پرتکرارترین واژه است و ضروری است عظمت کارهای انجام گرفته و همچنین مأموریت های پیش رو را برای دانش آموزان تبیین کنیم.
رمضانی گفت: رای اولیها بسیار تعیین کننده هستند و برای اولین بار تجربه سیاسی و مشارکت در امری سیاسی را می آموزند. امیدواریم با تحقیق و سوال از آگاهان بتوانند حضور پر رونق و فعالی در انتخابات ۱۱ اسفند داشته باشند.
منبع