
عنوان :سبک های یادگیری: انگیزش درونی و پیشرفت تحصیلی
عنوان :سبک های یادگیری: انگیزش درونی و پیشرفت تحصیلی
شهرزاد مرادی ؛ آموزگار ابتدایی ؛ ناحیه 1 خرم آباد
یادگیری بطور کلی فعالیتی دگرگون ساز است که افراد را برای مقابله با رویداد ها وسازش با محیط آماده می سازد. شاید به جرأت بتوان گفت که مهمترین اصول زندگی انسانها یادگیری است؛ زیرا از بدو تولد تا انتها با فرآیندهای مختلف یادگیری روبه رو می شوند.
مقدمه :
سبک یادگیری می تواند پیامدهای مهمی برای آموزش داشته باشد، زیرا موفقیت دانش آموزان نتیجه تعامل آموزش و سبک یادگیری است. در حقیقت سبک یادگیری ترجیحی دانش آموزان بخش بسیار مهمی از فرآیند تدریس و یادگیری است و آموزش دانش آموزان براساس سبک آنها موجب بهبود یادگیری خواهد شد.
تعریف یادگیری و مراحل یادگیری:
یادگیری اساس رفتار افراد را تشکیل می دهد. از طریق یادگیری فرد با محیط خود آشنا می شود، در مقابل محیط ایستادگی می کند، از محیط برای تامین احتیاجات خود استفاده می نماید، گاهی محیط را تحت تسلط و فرمان خود در می آورد و زمانی خویشتن را با آن سازگار می سازد.
یادگیری فرایندی است که از چهار مرحله تشکیل شده است: تجربه عینی؛ مشاهدة فکورانه یا تأملی؛مفهوم سازی انتزاعی؛ آزمایشگری فعال .
افراد در مرحله تجربه عینی به شدت بر قضاوت های مبتنی بر احساس خود متکی هستند، تا بر یک رویکرد نظامدار نسبت به مسأله یا موقعیتها.
در مرحله مشاهدة فکورانه، قبل از انجام دادن هر کاری بر مشاهده و بررسی دقیق موقعیت ها، عقاید و مفاهیم از جنبه های مختلف متکی هستند.
در مرحله مفهوم سازی انتزاعی، برای درک مسائل و موقعیت ها، بر تفکر منطقی و ارزشیابی خردمندانه متکی هستند و برای حل مسائل نظریه ارائه می دهند.
در مرحله آزمایشگری فعال با تکیه بر آزمایش و تجربه به صورت فعال یاد می گیرند. اینها به موقعیت های یادگیری غیرفعال علاقه ای نشان نمی دهند و بیشتر از طریق پروژه ها و آزمون و خطا یاد می گیرند.
تمایز سبک یادگیری و راهبردهای یادگیری:
سبک های یادگیری به عنوان مشخصات فردی که برای یک شخص در موقعیت یکسان ثابت می مانند در نظر گرفته شده اند. سبک های یادگیری به روش هایی اشاره دارد که فرد به وسیله آن موضوعات را درک می کند، آن ها را وارد حافظه خود و سپس تجزیه و تحلیل می کند و نیز با کمک آنها به حل مسئله میپردازد.
برعکس،راهبرد های یادگیری فعالیت های آگاهانه ای هستند ،که می توانند یاد گرفته شده و تعدیل شوند. این راهبردها میتوانند به طور مستقیم بر کیفیت یادگیری تأثیر بگذارند و به یادگیرندگان کمک کنند تا به طور مؤثرتری اطلاعات را درک و به خاطر بسپارند.
انواع سبک های یادگیری:
سبک های یادگیری را می توان به سه دسته "شناختی"،"عاطفی"و "فیزیولوژیکی"تقسیم کرد. سبک های یادگیری شناختی به روش هایی که شخص موضوع ها را ادراک می کند،اطلاعات را به خاطر می سپارد،درباره مطالب می اندیشد و مسائل را حل می کند،گفته می شود. سبک های یادگیری عاطفی ،در برگیرنده ویژگی های شخصیتی و هیجانی یادگیرنده،مانند پشتکار،مستقل کار کردن یا با دیگران کار کردن و پذیرش یا رد تقویت کننده های بیرونی است.سبک های یادگیری فیزیولوژیکی جنبه زیست شناختی دارند و در برگیرنده واکنش فرد به محیط فیزیکی موثر بر یادگیری او هستند
اهمیت سبک های یادگیری در آموزش:
در ارائه آموزش از دیدگاه سنتی اغلب این فرضیه مطرح است که همه یادگیرندگان به شیوه یکسان و مشابه هم یاد می گیرند،حاکمیت چنین دیدگاهی بر آموزش و یادگیری وجود موضوع مهم تفاوت ها در سبک های یادگیری را نادیده می گیرد. سبک یادگیری یک فرد به شکل قابل ملاحظه ای بر شیوه ای که اطلاعات در ضمن تفکر و یادگیری پردازش می شود، اثر می گذارد .تاثیر سبک یادگیری به نوبه خود می تواند اثرات وسیع و بسزایی بر اثر بخشی و کارایی آموزش بر جای گذارد.رویکرد استفاده از سبک های یادگیری در آموزش رویکردی است که بر توجه به تفاوت های فردی در آموزش تاکید می کند. دانش در این زمینه به مدرسان کمک می کند تا با روشی منظم آموزش های متفاوت را در کلاس به کار گیرند
رابطه سبک های یادگیری و انگیزش تحصیلی:
یکی از شایعترین و بارزترین مسائل روانشناختی که بر تحصیل دانش آموزان تأثیر دارد و باید به آن توجه ویژه ای داشت، پایین بودن انگیزش تحصیلی است.. انگیزه درونی انجام رفتار یا فعالیتی به صورت خودجوش و به منظور کسب رضایت و بنا به دلایل درونی هر فرد انجام می شود؛ زمانی که افراد به صورت درونی برانگیخته می شوند، به خاطر چالشی که در اثر فعالیت درک می کنند و حالت و سرخوشی که از انجام آن دارند، آن رفتار را انجام می دهند. مطالعات نشان می دهد، هر چه هر چه جهت گیری های انگیزشی خود تعیین کننده تر و درونی تر می شود، عملکرد دانش آموزان افزایش می یابد.
یادگیری زمانی که متناسب با سبک های یادگیری باشد، دانش آموزان بهتر اطلاعات را در ذهن خود دریافت و پردازش می کنند و از این طریق باعث تسهیل یادگیری آنها می شود و انگیزش دانش آموزان در جهت آموختن مطالب بیشتر افزایش پیدا می کند. پس زمانی که سبک تدریس معلمان به گونه ای باشد که این ویژگی ها را داشته باشد، یادگیری آنها تسهیل می یابد و برای یادگیری مطالب عطش بیشتری خواهند داشت.
رابطه سبک های یادگیری و پیشرفت تحصیلی:
اگر آموخته های آموزشگاهی فرد در یک درس خاص متناسب با توان و استعدادهای بالقوه او باشد، یا آموخته های فرد متناسب با توان و استعداد وی بوده، در یادگیری فاصله ای بین توان بالقوه و بالفعل او نباشد، دانش آموز به پیشرفت درسی دست یافته است .عوامل مختلفی به جز توانایی های فرد، باعث پیشرفت تحصیلی می شود. سبک های یادگیری از جمله عوامل تاثیرگذار بر پیشرفت تحصیلی است . پژوهش ها نشان می دهد وقتی سبک یادگیری دانش آموزان با رویکردهای همخوان در تدریس هماهنگ می شود، میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان افزایش می یابد. سبک ها توانایی نیستند، اما به روش ترجیحی افراد در به کارگیری توانایی هایشان در تکالیف شناختی اشاره دارند. هارگادون (2010)، در تحقیق خود به این نتیجه دست یافت، که به دلیل تفاوت دانش آموزان در سبک های یادگیری، معلمان باید از روش های مختلفی استفاده کنند تا دانش آموزان عملکرد بهتری داشته باشند و به پیشرفت برسند.
نتایج:
آموزش و پرورش به دلیل نقش مهم و خطیری که در تعلیم و تربیت نسل آینده و فرایند اجتماعی شدن دانش آموزان دارد، یکی از نهادهای مهم و زیربنایی در جامعه به شمار می رود، و یکی از مشکلات و آفات هر نظام آموزشی، افت تحصیلی است. اگرچه مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی حاکم بر جامعه بی ارتباط با این مشکلات نیست، سهم عوامل روانشناختی مؤثر در آموزش، یادگیری و تحصیل دانش آموزان را نباید از نظر دور داشت. از جمله تفاوت های فردی میان دانش آموزان، تفاوت در نوع سبک یادگیری و میزان انگیزة پیشرفت دانش آموزان است که از جمله عوامل روانشناختی مؤثر بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان به شمار می روند. بر این اساس و به منظور یافتن راه حل های مناسب برای بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان و فراهم کردن شرایط موفقیت و پیشرفت این قبیل دانش آموزان، بررسی رابطه سبک ها و شیوه های یادگیری با انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بیش از پیش ضروری است.