۱۲ دی ماه روز بزرگداشت رشت؛ شهر سر سبز ایران
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش استان گیلان، رشت با تلفظ دقیقتر «رِشت» از واژۀ «وارِشت» به معنی بارش و باریدن ریشه گرفته است. حدوداً 8 سالی است که به صورت رسمی در تقویم، روز ۱۲ دی ماه به عنوان روز رشت نام گذاری شده است. این روز که به افتخار نکوداشت شهر رشت به این عنوان نام گذاری شده است، به افتخار مرکز استان شدن این شهر در این تاریخ و در زمان صفویان به این عنوان برگزیده شده است.
دوازدهم دیماه سال ۹۳۶ هجری شمسی رویدادی تاریخی در گیلان زمین به وقوع پیوست و شهر رشت در این روز با ورود سلطان محمد به عنوان نماینده شاه طهماسب صفوی به گیلان بهعنوان مرکز سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی انتخاب شد. شهرداری رشت پس از هماندیشی با صاحبنظران و متخصصان و همچنین تهیه تقویم مشخص، این روز را بهعنوان روز رشت برگزید و هفته منتهی به دوازدهم دی ماه نیز هفته رشت نام گرفت.
در سال ۱۳۹۴ گروهی از اساتید و فرهیختگان گیلانی گرد هم آمدند تا، روزی را بعنوان روز رشت برگزینند. موارد بسیاری از جمله واقعه مشروطه، نهضت جنگل و... مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت پیشنهاد مهندس واهانیان ، دوازده دی بعنوان روزی که رشت مرکز بیه پس یا همان غرب گیلان گردید و مدنیت جدید یافت، مورد تایید قرار گرفت.
شهر رشت در سال ۲۰۱۵ به شبکه شهرهای خلاق جهان به عنوان «شهر خلاق» خوراکشناسی زیر نظر یونسکو پیوست. براساس استانداردهای یونسکو شهر خلاق، شهری است که از نوآوری و توانمندیهای شهروندان در توسعه پایدار شهری استفاده میکند.
این شهر به گواه تاریخ و آمار شهر اولینها است.
اولین کتابخانه ملی ایران
فکر تاسیس این کتابخانه ملی در سال ۱۳۰۶ توسط محمد علی تربیت، رییس اداره فرهنگ گیلان، در زمین اهدایی شهرداری رشت به این اداره مطرح شد. در روز ۱۶ آذر سال ۱۳۰۶ جمعیتی به نام نشر معارف گیلان که هدف آن ساخت کتابخانه ملی بود تشکیل شد و سرانجام در روز پنجشنبه ۱۹ مهر ۱۳۱۳ همزمان با جشن هزاره فردوسی کتابخانه مذکور گشایش یافت.
این کتابخانه اولین کتابخانهای است که لفظ کتابخانه ملی برای آن استفاده گردید و احداث بنای آن همزمان با ساخت و ساز یک سلسله ابنیه اداری و عام المنفعه در شمال ایران در دوره عهد پهلوی اول انجام گرفت و نوع معماری آن تقلیدی از معماری شرق اروپا است.
اولین اتوبوس وارد شده به ایران (پیش از سال هزار و دویست و نود شمسی)
اولین اتوبوس در ایران توسط یک تاجر بلژیکی در شهر رشت به کار گرفته شد، اما به مرور زمان و با توجه به میزان کرایه، سودآوری و زیر ساختهای حمل و نقل توجیه اقتصادی آن رد شد و به همین دلیل اتوبوس به کار گرفته شده به یکی از تجار ایرانی به نام (معین التجار) فروخته شد.
اولین راه آهن ایران
قدیمی ترین راه آهن ایران در مسیر بندر انزلی به پیربازار و رشت احداث شده و بقایای این راه آهن و خطوط ریلی هنوز وجود دارد.
اولین داروخانه شبانهروزی ایران (داروخانه کارون)
آرسن میناسیان اولین داروخانه شبانهروزی ایران را افتتاح کرد. هدفش از افتتاح داروخانه کارون این بود که دست واسطه را کوتاه کند و میخواست داروها را به همان قیمت که برایش تمام میشد بدست مردم برساند. با شروع جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط نیروهای متفقین، بیکاری و گرانی گریبان مردم را گرفته بود و این امر سبب شده بود تا بسیاری از بیماران توان خرید دارو را از دست بدهند ولی آرسن میناسیان دارو را به صورت مجانی در اختیارشان میگذاشت.
اولین خانه معلولان و سالمندان در ایران
یکی از مشتریهای داروخانه که برای مادر پیرش از آرسن میناسیان دارو میگرفت، سرنوشت مادرش که زمین گیر بود و احتیاج به مراقبت شبانهروزی داشت را تعریف کرد و آرسن که تشنه خدمت به مردم بود با شنیدن صحبتهای آن مرد به فکر تاسیس خانه سالمندان میافتد.
با تاسیس خانه سالمندان و معلولین، آرسن بیشر وقتش را در آنجا صرف خدمت به مردم میکرد، داروخانه را واگذار کرده بود و از ۵ هزارتومانی که بابت داروخانه میگرفت ۲ هزارتومان را به مادر و همسرش میداد و بقیه را صرف خانه سالمندان میکرد.
منبع