راه‌اندازی الگوی مدرسه تراز؛ گامی مؤثر در اجرای سند تحول بنیادین در مدارس دولتی

راه‌اندازی الگوی مدرسه تراز؛ گامی مؤثر در اجرای سند تحول بنیادین در مدارس دولتی

  • 1403/12/10 جمعه

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، در نخستین گردهمایی کشوری روسای ادارات ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات استان‌ها، علیرضا کمرئی، مشاور وزیر در ارتقای کیفیت آموزش مدارس دولتی، بر اهمیت ایجاد نقشه راهی برای دستیابی به مدارس با کیفیت تأکید کرد.

وی ضمن اشاره به تلاش‌های انجام شده در دولت‌های گذشته برای اجرای سند تحول بنیادین، اعلام کرد که با وجود این تلاش‌ها، آثار قابل توجهی در مدارس مشاهده نمی‌شد. در نهایت، الگوی «مدرسه تراز» به‌عنوان اولین پروژه از نقشه راه سند تحول تدوین و معرفی گردید. این الگو هدف اصلی خود را اجرای مؤثر سند تحول بنیادین در مدارس قرار داده و در طراحی آن، کیفیت به‌عنوان جزئی لاینفک در نظر گرفته شده است.

کمرئی افزود: الگوی مدرسه تراز با اقتباس از مفاهیم کلیدی سند تحول بنیادین طراحی شده و از ابتدای معرفی آن، تلاش‌های زیادی برای آموزش و آشنایی همکاران با ابعاد مختلف آن انجام گرفته است.» وی ادامه داد: «هدف ما این است که با اجرای این الگو، نه‌تنها سند تحول در مدارس پیاده‌سازی شود، بلکه کیفیت آموزشی مدارس نیز به‌طور همزمان ارتقا یابد.

مشاور وزیر در ادامه، به دو محور اصلی در تحقق اهداف سند تحول بنیادین، به‌ویژه الگوی مدرسه تراز در مدارس اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین رویکرد در اجرایی‌سازی این الگو، تلاش برای تولید گفتمان مدرسه تراز است. مفاهیم و اهداف سند تحول باید به بینش غالب مدیران تبدیل شود.

کمرئی همچنین دومین رویکرد را آموزش چگونگی برنامه‌ریزی در مدارس عنوان کرد و گفت: این دو مؤلفه، از ضروریات تضمین کیفیت و اطمینان از حرکت در مسیر تحول نظام آموزشی کشور هستند.

گفتمان‌سازی سند تحول، قلب تغییرات در نظام آموزشی

کمرئی در بخش دیگری از سخنان خود، بر ضرورت گفتمان‌سازی به‌عنوان یکی از پیش‌نیازهای اجرای موفق سند تحول بنیادین تأکید کرد و گفت: گفتمان‌سازی به معنای پدید آمدن یک تغییر بنیادین در تفکر و نگرش‌های مدیران و معلمان به آموزش است که در نهایت همه برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌های مدرسه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی تصریح کرد: گرچه گفتمان با گفتگو متفاوت است، در حالی که گفتگو تبادل نظر است، گفتمان دستگاه بینشی است که بر تمامی تصمیمات و عملکردهای ما تأثیر می‌گذارد.

وی افزود: در حال حاضر، گفتمان سند تحول در مدارس حاکم نشده است. اگر این‌گونه بود، برنامه‌ها و رویکردها رنگ بیشتری از سند تحول را در خود داشتند. مفاهیمی مانند «تربیت تمام‌ساحتی» و «حیات طیبه» به‌ وضوح در مدارس مشاهده می‌شد.

غلبه فرهنگ فرهنگی در روش‌های معلمان و لزوم تغییرات در آن

مشاور وزیر در ادامه به اهمیت تغییر در فرهنگ آموزش و نگرش نیروی انسانی اشاره کرد و گفت: برای پیاده‌سازی اهداف سند تحول، باید بهسازی در آموزش صورت گیرد و گفتمان‌ آموزش تغییر کند. معلمان جدید تحت تأثیر روش‌های سنتی و فرهنگ مدرسه قرار می‌گیرند و این مسئله موجب کندی تغییرات در نظام آموزشی می‌شود.

وی تأکید کرد: تغییرات فرهنگی در نظام آموزش‌وپرورش نیازمند زمان و برنامه‌ریزی دقیق است. معلمان باید در معرض آموزش‌های مستمر و آشنایی با روش‌های نوین قرار گیرند تا بتوانند به‌طور مؤثر عمل کرده و با غلبه گفتمان سند، تغییرات اثربخش ایجاد کنند.

استفاده از شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) برای ارزیابی مدارس

کمرئی همچنین به ضرورت استفاده از شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) برای ارزیابی دقیق عملکرد مدارس اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، شاخص‌های ارزیابی موجود بیشتر بر فرآیندهای کوتاه‌مدت تمرکز دارند و نمی‌توانند به‌طور کامل کیفیت عملکرد آموزشی را اندازه‌گیری کنند.

وی پیشنهاد کرد که ارزیابی مدارس باید بر شاخص‌های کلیدی مانند نتایج یادگیری دانش‌آموزان، رضایت والدین و رشد حرفه‌ای معلمان متمرکز شود تا تأثیرات واقعی تغییرات در مدارس منعکس گردد.

منبع