
بررسی راهکارهای نظام تعلیم و تربیت
به گزارش اداره اطلاعرسانی و روابطعمومی آموزش و پرورش استان سمنان، در نشست مشترک قاسم شریفی مدیرکل آموزش و پرورش سمنان با مدیران پیشین اینمجموعه و اعضای شورای معاونین این ادارهکل در دهه ۹۰ که پنج ساعت به طول انجامید، ضمن بیان دغدغهها و پیشنهادهای کاربردی از سوی مدعوین، چالشهای موجود در نظام تعلیم و تربیت، بررسی و بر لزوم همکاری و همافزایی در راستای بهبود کیفیت آموزشی تأکید شد.
مدیرکل آموزش و پرورش سمنان با اشاره به زحمات و تلاشهای شبانهروزی مدیران پیشین به بیان اهمیت عدالت آموزشی و کیفیت آموزش برای تمامی دانشآموزان پرداخت و گفت: آموزش و پرورش یکی از مهمترین دغدغههای دولت است و ما باید با همافزایی و همکاری، به دنبال ارتقا کیفیت آموزشی باشیم.
شریفی با توجه به چالشهای موجود در استان از مدیران پیشین خواست تا تجربیات خود را در این زمینه به اشتراک بگذارند.
وی با تأکید بر ضرورت توانمندسازی نیروی انسانی از برنامهریزیهای جدید برای بهبود وضعیت آموزش و پرورش خبر داد و اظهار داشت: باید به دنبال راهکارهای عملیاتی باشیم تا بتوانیم به اهداف خود دست یابیم.
شریفی در ادامه با اشاره به تشکیل شوراهای جدید برای بهبود وضعیت رسانهای و استفاده از هوش مصنوعی در آموزش افزود: این شوراها میتوانند نقش مهمی در ارتقا کیفیت آموزش ایفا کنند.
مدیرکل آموزش و پرورش سمنان در پایان سخنانش با توجه به وضعیت نگرانکننده برخی از مدارس استان، یادآور شد: بیش از ۶۰ درصد مدارس ما نیاز به مقاومسازی دارند که این موضوع باید بهصورت جدی پیگیری شود.
گفتنی است، این نشست با حضور محمدرضا جهان، غفار محمدی، علیرضا محمودی، محمد احسانی، عبدالرضا محمودی، حبیباله میرابوالحسنی، محمدرضا قائمی، علیرضا حاجیقاسمی، علی زمانی، حسین رشیدی، علی طاهرزاده، عبدالرضا محمودی، رامین نجاتیزاده، حمید باباخانی و عباس صائمی بهمنظور ایجاد فضای همافزایی و تبادل نظر میان مدیران پیشین و فعلی آموزش و پرورش استان سمنان برگزار شد و امید است که نتایج آن به بهبود وضعیت آموزشی در استان کمک کند.
اهمیت بازسازی نیروی انسانی در آموزش و پرورش استان سمنان/ توجه به مدرسه بهعنوان زیرساختی برای توسعه جامعه
محمدرضا جهان مدیرکل پیشین آموزش و پرورش استان سمنان با بیان چرایی اهمیت برنامههای آموزشی برای معلمان و بررسی چالشهای موجود در نظام آموزشی بر ضرورت بازسازی و توانمندسازی نیروی انسانی، تأکید و اظهار کرد: نیروی انسانی بهویژه معلمان، بخش مهمی از کادر آموزشی را تشکیل میدهد و باید به مشکلات اجتماعی و اقتصادی که بر روند آموزش تأثیر میگذارد، توجه ویژهای داشت.
جهان در ادامه سخنانش با اشاره به کاهش مطالعه در جامعه افزود: پیشنهاد میشود که برنامههای آموزشی برای معلمان بهصورت دورهای برگزار شود.
وی يادآور شد: با برگزاری دورههای ضمن خدمت برای معلمان و تهیه کتابهای آموزشی با تخفیف ویژه، میتوانیم به بهبود کیفیت آموزش کمک کنیم.
جهان همچنین به لزوم همکاری بین مدیران و معاونان در راستای تعیین اهداف و قراردادهای مشخص برای پیشرفت در آموزش و پرورش، اشاره و خاطرنشان کرد: اگر بدانیم به کجا میخواهیم برویم؛ حتی اگر به تمامی اهداف نرسیم، در نهایت پیشرفت خواهیم کرد.
وی با تأکید بر اهمیت گروههای مشاوره و همکاری بین مدیران و معلمان گفت: گروه حس خوب که از مدیران و معاونان تشکیل شده، میتواند نقش مؤثری در بهبود وضعیت آموزش و پرورش ایفا کند.
مدیرکل پیشین آموزش و پرورش استان سمنان در بخش پایانی سخنانش با بیان چالشهای اجتماعی و اقتصادی که نظام آموزشی با آن روبهرو است، بر لزوم توجه به زیرساختهای آموزشی و بهبود شرایط یادگیری در مدارس، تأکید و تصریح کرد: مدرسه باید بهعنوان زیرساختی برای توسعه جامعه مورد توجه قرار گیرد و یادگیری در آن باید باکیفیت و مؤثر باشد.
محمد احسانی مشاور مدیرکل پیشین آموزش و پرورش استان سمنان با تأکید بر اهمیت توجه به امام زمان(عج) و لزوم همبستگی در برابر چالشهای اجتماعی به نقش معلمان در هدایت دانشآموزان و ضرورت مراقبت از نظام جمهوری اسلامی، اشاره کرد و از فرهنگیان خواست تا با هوشیاری به وظایف خود عمل کرده و ارزشهای اسلامی و ملی را حفظ کنند.
علیرضا محمودی مشاور مدیرکل پیشین آموزش و پرورش استان سمنان ضمن بررسی چالشهای نظام آموزشی با اشاره به اهمیت همکاری والدین و معلمان به بیان تجربیات خود در اینحوزه پرداخت و بر لزوم توجه به نیروی انسانی و توزیع عادلانه منابع و اهمیت مهارتآموزی در کنار آموزشهای نظری، تأکید و اظهار کرد: والدین میتوانند نقش مؤثری در بهبود کیفیت آموزشی ایفا کنند و با توجه به ضرورت انگیزش معلمان و ایجاد محیطی مناسب برای یادگیری، مدیران باید ایدهها و توانمندیهای معلمان را تقویت کنند تا فرآیند یادگیری بهبود یابد.
عبدالرضا محمودی معاون پشتیبانی مدیرکل پیشین آموزش و پرورش استان سمنان با اشاره به اهمیت استفاده بهینه از فرصتهای موجود در نظام آموزش و پرورش و تأکید بر لزوم برنامهریزی و اولویتبندی در اجرای برنامهها اظهار داشت: مدت زمان مدیریت در آموزش و پرورش محدود است و باید از همین امروز شروع به کار کرد و با توجه به چالشهای دخالتهای متعدد در تصمیمگیریهای آموزشی، فاصلهگیری از مصلحتاندیشیها را خواستار و یادآور شد: باید با تمرکز بر اهداف کلیدی و دینمحور به نفع دانشآموزان و کیفیت آموزش تلاش کرد.
غفار محمدی معاون آموزش ابتدایی پیشین ادارهکل آموزش و پرورش استان سمنان با اشاره به چالشهای نظام آموزشی بر اهمیت انسانیت و اخلاق در اینحوزه، تأکید و اظهار کرد: هرجا که آموزش و پرورش از انسانیت فاصله بگیرد، آسیبهای جدی به دنبال خواهد داشت و سرمایهگذاری در نیروی انسانی و مهارتهای آموزشی امری ضروری است و معلمان باید در تصمیمگیریهای آموزشی نقش داشته باشند تا تغییرات مؤثری در سیستم ایجاد شود و توجه به ابعاد انسانی و اخلاقی در آموزش، کلید مؤفقیت در اینحوزه است.
علیرضا حاجیقاسمی معاون پیشین تربیتبدنی و سلامت آموزش و پرورش استان سمنان با اشاره به اهمیت ثبات مدیریتی اظهار داشت: بیثباتی در مدیریت میتواند آسیبهای جدی به آموزش و پرورش وارد کند و مانع از تحقق اهداف آموزشی شود.
وی با توجه به ضرورت همگرایی بین گروهها و جناحها برای بهبود وضعیت آموزشی و پرورش خلاقیت در دانشآموزان، افزود: باید از همه ظرفیتها ازجمله نیروی انسانی و منابع مادی بهرهبرداری کنیم تا به رشد و پیشرفت نظام آموزشی کمک شود.
حاجیقاسمی با اشاره به تأثیر چالشهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر نظام آموزشی تصریح کرد: بسیاری از مشکلات کنونی ناشی از استفاده نکردن صحیح از تجربیات گذشته است درحالیکه باید از تاریخ درس بگیریم و برای حل مشکلات فعلی به راهکارهای مؤثر و عملی روی آوریم.
معاون پیشین تربیتبدنی و سلامت آموزش و پرورش استان سمنان در پایان سخنانش تأکید کرد: برنامهریزی بلندمدت و پایدار برای آموزش و پرورش ضروری است و امید ما باید به آیندهای پایدار و روشن باشد و برای رسیدن به این هدف، نیاز به همکاری و همفکری داریم تا بتوانیم به اهداف آموزشی دست یابیم و شاخصهای پوشش تحصیلی را بهبود بخشیم.
حبیباله میرابوالحسنی معاون مدیرکل و مدیر پیشین آموزش و پرورش شهرستان شاهرود با بیان اینکه اقتصاد، مسئله محوری در آموزش و پرورش است به بررسی چالشهای اقتصادی در نظام آموزش و پرورش پرداخت و بر اهمیت توجه به این موضوع تأکید و اظهار کرد: یکی از اصلیترین مسائل کنونی در حوزه آموزش و پرورش، نیاز به مولدسازی و درآمدزایی است.
وی در ادامه با اشاره به ظرفیتهای موجود در اینحوزه، پیشنهاد داد: با ایجاد سوئیتها و مراکز رفاهی میتوان به منابع مالی پایدار دست یافت و این مراکز میتوانند بهعنوان فضاهایی برای اقامت و تفریح معلمان و دانشآموزان عمل کنند و در عین حال، درآمدزایی برای نهادهای آموزشی بههمراه داشته باشند.
میرابوالحسنی افزود: توسعه اقتصادی در آموزش و پرورش نهتنها به بهبود وضعیت مالی این نهاد کمک میکند؛ بلکه میتواند کیفیت خدمات آموزشی را نیز ارتقا دهد و با استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود، میتوان گامهای مؤثری برای بهبود شرایط آموزشی برداشت.
حمید باباخانی معاون پیشین مدیرکل و سرپرست آموزش و پرورش شهرستان شاهرود با تأکید بر اهمیت توجه به شاخصهای آموزشی و تربیتی، خواستار توجیه مدیران مدارس برای دستیابی به این شاخصها شد و پیشنهاد بهرهمندی مدیرکل و معاونین از مشاوران متخصص و باتجربه در شهرستانها را ارائه داد تا مشکلات و نقاط قوت هر منطقه، شناسایی و اطلاعرسانی شود.
وی با اشاره به لزوم تصمیمگیری متناسب با ظرفیتهای هر شهرستان و منطقه افزود: نمیتوان نسخه واحدی برای کل استان ارائه داد.
باباخانی در پایان سخنانش نیز بر استفاده از ظرفیت بازنشستگان و انجمن اولیا و مربیان برای حل مشکلات نسل جدید و بهبود آموزش و پرورش تأکید کرد
.
علی طاهرزاده رئیس پیشین اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش استان سمنان با تأکید بر اهمیت بازنگری در قانون شوراهای آموزش و پرورش و لزوم حمایت از نیروی انسانی در اینحوزه و همچنین نیاز به مشارکت و همکاری بین خانواده، مدرسه و جامعه اظهار داشت: برای بهبود وضعیت آموزش و پرورش باید از ظرفیتهای موجود بهرهبرداری کنیم و به سمت استفاده از تکنولوژیهای نوین برویم و با توجه به ضعفهای موجود در بدنه کارشناسی خواستار توجه بیشتر به انتخاب نیروهای توانمند در سیستم آموزش و پرورش و لزوم ارزیابی دقیقتر شاخصهای کیفی و مالی در اینمجموعه شد.
حسین رشیدی مدیر پیشین آموزش و پرورش شهرستان مهدیشهر با اشاره به چالشهای موجود در نظام آموزشی و لزوم تغییرات اساسی در اینحوزه بر متمرکز بودن اداره آموزش و پرورش، تأکید و اظهار کرد: این ساختار متمرکز مانع از تحقق اهداف آموزشی میشود و باید به نیازهای محلی توجه بیشتری شود.
وی در ادامه سخنانش با اشاره به فشارهای اجتماعی بر دانشآموزان در زمینه کنکور و ضعفهای موجود در بدنه کارشناسی، خواستار توجه به آموزش خانواده و کاهش فاصله بین ادارات و مدارس شد و بر لزوم شناسایی نقاط قوت و ضعف در نظام آموزشی، تأکید و اضافه کرد: توانمندسازی نیروی انسانی باید در اولویت قرار گیرد تا معلمان نقش مشاورهای بیشتری در آموزش دانشآموزان ایفا کنند.
یعقوب قوشچی معاون پیشین پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش استان سمنان با توجه به چالشهای موجود در نظام آموزشی و نیاز به تغییرات بنیادین بر توجه به خلاقیت و استقلال دانشآموزان تاکید کرد.
محمدرضا قائمی مدیر پیشین آموزش و پرورش شهرستان گرمسار با اشاره به چالشهای شغل معلمی اظهار داشت: شأن و جایگاه معلمان در جامعه، حفظ شود تا پسران دانشآموز نیز با انگیزه و علاقه بیشتری به انتخاب شغل معلمی روی آورند.
وی افزود: توجه بالای دانشآموزان به کار و شغل آینده موجب کاهش تمرکز آنها بر تحصیل شده که میتوان با مهارتآموزی کنار تحصیل، ایجاد انگیزه و امیدآفرینی کرد.
وی همچنین بررسی وضعیت آموزشی دانشآموزان و شناسایی نقاط قوت و ضعف درون سیستم را که بسیار ضروری است، خواستار شد و بر لزوم توانمندسازی نیروی انسانی و حمایت از دانشآموزان در مناطق کمبرخوردار، استفاده از تجارب و احترام به سنوات، توجه به عدالت آموزشی در حوزه تعلیم و تربیت تأکید کرد.
علی زمانی مدیر پیشین آموزش و پرورش شهرستان گرمسار ضمن سپاس از ارائه دیدگاههای مثبت به فاصله زیاد بین گفتهها و عمل به آنها اشاره و اظهار کرد: امیدواریم با حمایت و همراهی مدیرکل جدید آموزش و پرورش استان و هیئت همراه به اهداف مورد نظر دست یابیم.
عباس صائمی مدیر پیشین آموزش و پرورش شهرستان میامی با اشاره به اهمیت عدالت آموزشی و استفاده از تمام ظرفیتها در نظام تعلیم و تربیت از بیعدالتیهای موجود در حوزه نیروی انسانی، انتقاد و اظهار کرد: اگر عدالت در نیروی انسانی رعایت نشود، نارضایتی و آسیب به دانشآموزان و خانوادهها وارد میشود.
وی در ادامه با تأکید بر لزوم انصاف در اجرای عدالت و تبیین مسائل و روشنگری در این زمینه افزود: باید از تمامی ظرفیتها، چه موافق و چه مخالف، برای رشد و بهبود وضعیت آموزشی استفاده کنیم.
رامین نجاتیزاده رئیس پیشین آموزش و پرورش منطقه بیارجمند با بیان اهمیت توانمندسازی معلمان و استفاده از ظرفیتهای موجود در نظام آموزشی بر لزوم توجه به معیشت معلمان و ایجاد گروههای آموزشی فعال، تأکید و اظهار کرد: باید از پتانسیل سایر نهادها بهرهبرداری کنیم تا به رشد و پیشرفت آموزش و پرورش کمک کنیم.
وی همچنین با اشاره به ضرورت جلوگیری از سیاسی شدن آموزش و پرورش و توجه به عدالت در توزیع اعتبارات در مناطق کمتر توسعهیافته، توجه ویژه به وضعیت اقتصادی خانوادهها و انگیزه تحصیلی دانشآموزان را خواستار شد.
منبع