رضوان حکیم‌زاده؛ بر نقش اجتماعات یادگیری در اصلاح روش‌های تدریس و تحقق مدرسه در تراز سند تحول بنیادین تأکید کرد

رضوان حکیم‌زاده؛ بر نقش اجتماعات یادگیری در اصلاح روش‌های تدریس و تحقق مدرسه در تراز سند تحول بنیادین تأکید کرد

  • 1403/11/17 چهارشنبه

به گزارش اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش شهر تهارن به نقل از روابط عمومی معاونت آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، رضوان حکیم‌زاده، در نشستی که با حضور علیرضا کریمیان، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران؛ و در راستای تبیین اهداف و برنامه‌های آموزش ابتدایی با حضور معاونین آموزش ابتدایی، کارشناس مسئولان و کارشناسان دوره ابتدایی؛ کارشناسان تکنولوژی و گروه‌های آموزشی و کارشناسان پیش دبستانی مناطق ۱۹ گانه شهر تهران، برگزار شد؛ ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، از زحمات معلمان و مسئولان آموزشی در پیشبرد اهداف عالی نظام آموزش و پرورش قدردانی کرد.

وی با اشاره به اهمیت توجه دولت به نظام آموزشی کشور با بیان اینکه برای نخستین‌بار است که آموزش و پرورش در کانون توجه دولت قرار گرفته است گفت: تحول بنیادین در مدارس با نگاه جدید دولت اجرایی می‌شود و این موضوع، فرصتی ارزشمند برای اجرای تحولات اساسی در نظام آموزشی کشور فراهم کرده است.

معاون آموزش ابتدایی وزارت از معلمان خواست تا در فرآیند اصلاح روش‌های آموزشی و تحول در محیط یادگیری با تشکیل اجتماعات یادگیری، نقشی فعال ایفا کنند.

 *سه محور اصلی برای تحول در مدارس* 

به گفته حکیم‌زاده، تحول در مدارس باید در سه محور اساسی دنبال شود: روش‌های تدریس فعال، اصلاح فضای یادگیری و تربیت دانش‌آموزان و استفاده از فناوری‌های نوین؛ در روش‌های تدریس فعال معلمان باید به‌گونه‌ای آموزش ببینند که بتوانند دانش‌آموزان را به یادگیری فعال و مشارکتی ترغیب کنند.

 اصلاح فضای یادگیری و تربیت دانش‌آموزان نیز به معنی ایجاد محیطی مثبت، تعامل مؤثر و ارائه بازخوردهای امیدبخش به دانش‌آموزان است.استفاده از فناوری‌های نوین نیز شامل بهره‌گیری از فناوری و هوش مصنوعی برای غنی‌سازی فرایند یادگیری می‌شود.

وی تأکید کرد که معلمان باید در فرآیند تولید محتوای آموزشی، طراحی سناریوهای درسی و اجرای روش‌های نوین مشارکت داشته باشند تا تحول آموزشی به‌طور واقعی در مدارس شکل بگیرد.

 *عدالت آموزشی و حمایت از دانش‌آموزان نیازمند توجه* 

حکیم‌زاده در ادامه به طرح "حامی" اشاره کرد که هدف آن، حمایت از دانش‌آموزان ضعیف‌تر و جلوگیری از شکاف آموزشی است

وی تصریح کرد که مدارس و مدیران می‌توانند نقش اصلی را در ارتقاء یادگیری تمام دانش آموزان داشنه باشند، زیرا عدالت آموزشی تنها زمانی محقق می‌شود که همه دانش‌آموزان از فرصت‌های برابر بهره‌مند شوند.

 *پایلوت اجرایی و نقش آموزش وپرورش تهران در این تحول

به گفته معاون وزیر، شهر قدس به‌عنوان پایلوت اجرای این برنامه در نظر گرفته شده است، اما این طرح در سطح ملی دنبال خواهد شد. تهران نیز به‌عنوان دبیرخانه کشوری، نقش کلیدی در هدایت و اجرای این تحول دارد.

وی در پایان از مدیران و معلمان خواست تا با ارائه نظرات و ایده‌های خود، در طراحی و اجرای این برنامه مشارکت فعال داشته باشند و تأکید کرد که تحول بنیادین در آموزش، تنها از طریق تغییر در مدارس و کلاس‌های درس محقق خواهد شد.

 *ویژگی‌های مدرسه در تراز سند تحول بنیادین

حکیم‌زاده با تأکید بر اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تصریح کرد:«یک مدرسه در تراز سند تحول، محیطی پویا، مشارکتی و تربیتی است که در آن، دانش‌آموزان نقش فعالی در یادگیری دارند، معلمان هدایتگر و تربیت‌کننده‌اند، و به تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان توجه ویژه‌ای می‌شود

وی ادامه داد:«در چنین مدارسی، دانش‌آموزان علاوه بر رشد علمی، مسئولیت‌پذیری، اخلاق‌مداری و شهروندی فعال را نیز فرا می‌گیرند. محیط این مدارس، گرم، صمیمی و پذیرنده است و یادگیری در آن‌ها بر اساس اصولی چون یادگیری مشارکتی و پروژه‌محور انجام می‌شود

 *برنامه‌های اجرایی برای تحول مدارس

معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به رویکرد جدید دولت برای تسریع اجرای سند تحول بنیادین گفت:«تعدادی از مدارس به‌عنوان نمونه اجرای آزمایشی برنامه اصلاح روش‌های آموزشی و تحول در محیط یادگیری در آموزش و پرورش انتخاب شده‌اند اما این برنامه در تمام مدارس کشور اجرا می‌شود. در این راستا، اجتماعات یادگیری برای معلمان شکل خواهد گرفت تا فرآیند تحول به‌صورت همزمان با آموزش و اجرا پیش برود

وی افزود:«در گذشته، ما این اصول را در دانشکده‌های علوم تربیتی تدریس و در دوره‌های آموزش ضمن خدمت ارائه می‌کردیم، اما اکنون زمان آن رسیده که این تغییرات به‌طور عملی در مدارس اجرا شوند

 *برنامه‌های اجرایی و حمایت دولت

حکیم‌زاده با اشاره به اهتمام ویژه رئیس‌جمهور، دکتر پزشکیان، برای تسریع اجرای سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش، از اجرای برنامه اصلاح روش‌های آموزشی و تحول در محیط یادگیری در مدارس ابتدایی سراسر کشور و تشکیل اجتماعات یادگیری برای معلمان خبر داد. وی تأکید کرد که به‌جای اجرای تدریجی از بالا به پایین، این تغییرات به‌صورت هم‌زمان با آموزش و اجرا در مدارس پیش خواهد رفت.

وی در پایان با دعوت از معلمان و مدیران برای مشارکت در این تحول گفت:«تحقق این اهداف، نیازمند همراهی همه دست‌اندرکاران نظام آموزشی است تا بتوانیم مدارس را مطابق با استانداردهای جدید آموزشی و تربیتی متحول سازیم

گفتنی است: در ادامه‌ی این جلسه برنامه های اصلی معاونت توسط احمد اسمعیلی  مدیرکل دفتر دبستان تبیین گردید و  با  تشکیل کارگروه تخصصی، جلسه بصورت کارگاهی  ادامه یافت.

✳️موضوعات کارگروه:

۱️چگونه دانش آموزان رادر کلاس های درس یادگیرنده فعال نماییم،

۲️ویژگی های سناریوهای فعال وخلاق آموزشی چگونه باشد

۳️ نحوه شبکه بندی وانتقال تجربه وآموزش معلمان چگونه باشد .شبکه بندی موثر آموزش وتبادل نظر معلمان

منبع