
با توانمندسازی خانوادهها و مهارتافزایی مربیان، نیروی انسانی به سرمایۀ اجتماعی تبدیل میشود
به گزارش اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش شهر تهران؛ حمیدرضا شیخالاسلام معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک با بیان اینکه توسعه و پیشرفت جوامع شاخصهای مشخصی دارد، گفت: نگاه علمی و عملیاتی به شاخصهای توسعه، سرعت پیشرفت کشور را تسریع میکند.
وی با تأکید بر اینکه اولین شاخص توسعه، آموزش و پرورش است، افزود: نیروی انسانی که به سرمایۀ اجتماعی تبدیل شود، شاخص اول در توسعهیافتگی جوامع و دومین شاخص، درآمد سرانه است. بدیهی است که ارتقاء این دو شاخص منجر به بهبود کیفیت زندگی و افزایش امید به زندگی میشود؛ بنابراین کشور نیازمند ایدههایی علمی و عملیاتی برای ارتقاء این دو شاخص است.
شیخالاسلام با اشاره توجه ویژۀ رئیس جمهور به موضوع آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت، ادامه داد: مربیان جایگاه ویژه و نقش بیبدیلی در شاخصهای توسعه دارند، زیرا اثرگذاری آنان در تبدیل نیروی انسانی به سرمایۀ اجتماعی منحصربفرد است.
رئیس سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک به جامعۀ مخاطب ۷ میلیون نفری این سازمان اشاره کرد و اظهار داشت: اگر این ظرفیت بزرگ به سرمایۀ اجتماعی تبدیل شود، کشور در کوتاهترین زمان به توسعه خواهد رسید. نکتۀ مهم اینست که با توجه به جامعۀ مخاطب زیر ۶ سال تمام، این سازمان در شکلگیری شخصیت افراد اثرگذاری ویژهای دارد؛ از این رو توانمندسازی خانوادهها، مهارتافزایی مربیان و پوشش حداکثری دوره پیشدبستانی، از محورهای اصلی فعالیتهای این سازمان است.
معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه شکلگیری شخصیت فرد از سه سالگی آغاز میشود، تصریح کرد: تربیت، یک فرایند با بازدۀ کوتاهمدت نیست. با این دید، افزایش نرخ پوشش در دو دورۀ پیشدبستانی ۱ و ۲ امری ضروری و تکلیف قانونی است.
وی در پایان با اشاره به مراحل تعیین شهریه، خاطرنشان کرد: در مورد حقوقی، شهریه روی سامانه بارگذاری شده و در بخش حقیقی نیز تاکنون برای ۲۰ استان شهریه در دسترس است که قطعاً تا اواسط ماه جاری این مهم برای همۀ کشور در دسترس خواهد بود.
بنابراین گزاراش، معصومه معصومیان، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران، در بخش دیگری از این همایش؛ در سخنانی با اشاره به تأکید ریاست جمهوری بر توسعه عدالت آموزشی و تربیتی، توانمندسازی مربیان کودکستانها را یکی از محورهای مهم تحقق این چشمانداز دانست و افزود: با توجه به نتایج تحقیقات حوزه اقتصاد آموزش و پرورش، تأثیر دوره پیشدبستانی در تولید ناخالص ملی کشورها از سایر دورههای تحصیلی بیشتر است.
وی با اشاره به علت کارکرد بالای دورههای پیشدبستانی در ایجاد ارزش افزوده گفت: شکلگیری و رشد مهارتهای شناختی، توسعه زبان و تفکر، ایجاد رشتههای عصبی و پدیده هرس رشتههای عصبی در دوره طلایی رشد پیشدبستانی، و همچنین اثر محیطهای غنی آموزشی و تربیتی در رشد و توسعه متوازن این مهارتها، از جمله دلایل تأثیر بالای این دوره در توسعه اقتصادی کشورها هستند.
معصومیان با قدردانی از مدیران مناطق، معاونین آموزش ابتدایی و کارشناسان این حوزه، بر اهمیت برگزاری کارگاههای توانمندسازی برای مربیان کودکستانها تأکید کرد و خواستار فراهم شدن زمینه توسعه حرفهای و تخصصی این عزیزان در کودکستانها و مناطق آموزش و پرورش شد.
معاون آموزش ابتدایی، ضمن اشاره به گزارش عملکرد این معاونت در ساماندهی کودکستانهای مناطق نوزدهگانه شهر تهران با صدور مجوزهای تطبیق و تأسیس و برگزاری کارگاههای توانمندسازی در سطوح مختلف، رویکرد دیگر این معاونت را توجه ویژه به مبحث والدگری عنوان کرد و اظهار کرد: توسعه توانمندیهای والدین در حوزه روانشناسی کودکان و تأکید بر والدگری امن، همراستا با توانمندسازی مدیران و مربیان کودکستانها، از اولویتهای این معاونت است.
وی با اشاره به مبحث مهم جوانی جمعیت در کشور، تمرکز بر والدگری را یکی از اساسیترین وظایف سازمان ملی تعلیم و تربیت و معاونتهای آموزش ابتدایی دانست و افزود: تیم تخصصی متشکل از روانشناسان کودک در اداره کل آموزش و پرورش، محتوای روان و سادهای برای والدین کودکان تولید کردهاند که در مرحله اخذ مجوز از سازمان پژوهش وزارت آموزش و پرورش قرار دارد.
وی در پایان اهتمام ویژه کودکستانهای تهران برای آموزش والدگری را در دستور کار قرار داد و گفت: این مسئله مهمترین زمینه برای تحقق رشد و پرورش یک انسان سالم در ابعاد مختلف زیستی و روانی است که در این زمینه باید شرکای راهبردی آموزش و پرورش هم در تربیت اوان کودکی ایفای نقش داشته باشند.
منبع