شادابی کلاس‌ و تدریس اثربخش با خلاقیت خانم معلم برازجانی

شادابی کلاس‌ و تدریس اثربخش با خلاقیت خانم معلم برازجانی

  • 1403/7/15 یک‌شنبه

به گزارش اداره اطلاع‌رسانی و روابط‌عمومی آموزش و پرورش استان بوشهر، در جای جای استان بوشهر معلمان خلاق و کوشایی وجود دارد که هر کدام به‌شیوه‌های نوین آموزشی مشغول تربیت فرزندان ما هستند؛ در همین زمینه با یکی از معلمان موفق هم‌استانی گفت‌وگویی انجام دادیم و از چگونگی فعالیت‌های آن پرسیدیم.


- خودتون رو معرفی کنید.

پروانه رهدار هستم آموزگار دبستان تربیت شهرستان دشتستان شهر برازجان

درباره رویداد تربیتی بین‌المللی الف‌تا توضیح بدهید.

اولین رویداد بین المللی الف تا در سال ۱۴۰۲ با حضور تمامی مدارس داخلی و ۱۱ مدارس کشورهای خارجی برگزار شد. عنوان اثرم که در رویداد الف تا برگزیده کشوری در سال ۱۴۰۲ شد تئاتر درسی آوای گنجشکان فارسی پایه ششم ابتدایی بود.

در کلاس درس دانش‌آموزان از سطح یادگیری یکسان برخوردار نیستند و در این میان درصدی از دانش‌آموزان در یادگیری مفهومی دروس فارسی از جمله روان‌خوانی، عدم درک مفاهیم و معانی واژگان فارسی با مشکل روبرو بودند.
حال چگونه باید این مشکل را حل می‌کردم؟ 
به همین منظور در فکر یک راهکار مناسب برآمدم.

توصیف وضعیت مطلوب:
هدف نهایی در سند تحول بنیادین رسیدن به حیات طیبه است که برای رسیدن به آن می‌خواهیم مدرسه صالح ایجاد کنیم. اگر چنین مدرسه‌ای با ویژگی‌هایی که در سند تحول عنوان شده هماهنگ و زیرساخت مدرسه فراهم شود، در این صورت ما مدرسه شادابی خواهیم داشت. برای رسیدن به حیات طیبه باید دانش‌آموزی تربیت کنیم که آزادانه و آگاهانه عمل کنند نه از روی ترس و لذا یکی از راه‌های آن قوی کردن اراده دانش آموزان است. برای قوی شدن ارادهه‌ها مدرسه باید جایگاهی برای تربیت اراده باشد. بنابراین اگر فضای آموزشی متناسب با توان دانش‌آموز در همه ابعاد باشد در این صورت مدرسه نیز فضای شادابی برای دانش آموزان خواهد بود که از حضور در آن لذت خواهند برد اما اگر مدارس تک‌محوری بوده و ساحت علم و دانستنی‌هایش پر رنگ تر باشد در این صورت به دلیل یک جانبه بودن، مدارس فضای شادابی نخواهد داشت. به همین علت ایده تئاتر درسی را برای حل این چالش انتخاب کردم.

برنامه حرکت از وضع موجود به مطلوب:
تئاتر درسی باعث شد که انس و الفت دانش آموزانم را با درس فارسی بیشتر کنم و سعی کردم از دانش‌آموزانم به صورت فعال نقش را بر عهده بگیرند و با کار گروهی و تعامل با همدیگر را تجربه کنند. دانش‌آموزانم را از این ایده مطلع کردم و به صورت آزمایشی این طرح را برای درس فارسی اجرا کردم که با استقبال فراوان دانش آموزان مواجه شدم. 
تئاتر درسی نشان داد که حلقه‌های رسیدن به هدف در آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران ناگسستنی است، زیرا همه مقیاس‌های شاخص برای رسیدن به آرمان‌های سند تحول بنیادین را درون خود گنجانده‌ است. سه هدفی که از اجرای این ایده تئاتر درسی در نظر داشتم:
۱- برطرف کردن مشکل یادگیری بچه‌ها که در درک مفاهیم دروس دچار مشکل بودند. 
۲- ایجاد نشاط در کلاس و شناسایی دانش‌آموز مستعد و پرورش استعدادهای آن‌ها 
۳- تنوع و ایجاد چالش در تدریس
مزایای این طرح:
تقویت حس خودباوری در دانش آموزان. 
این ایده باعث شد دانش آموزانم در عرصه‌ها و رقابت‌های اجتماعی و دانش آموزی به راحتی و با استقبال حضور پیدا کنند و مقام آور باشند. 
اگر مطابق با اهداف سند تحول دانش آموزانی متفکر و پرسشگر، خلاق تربیت کنیم در واقع زمینه تربیت و پرورش نسلی خواهیم بود که به معنای واقعی کلمه شاداب خواهند بود. 
نیاز است فضای جامعه به سمت تربیت ساحت‌های ششگانه آماده شود و در این زمینه همه نهادهای فرهنگی از جمله مساجد، کانون‌های تربیتی و پرورشی و بسیج محلات و... باید به کمک آموزش و پرورش بیایند.

 

در سال‌های متمادی معلمان بوشهری در سطح کشور مقام‌آور و حضور خلاقانه‌ای داشته‌اند. شناسایی و معرفی این معلمان همچنین ایجاد یک شبکه‌ی تحولی از آن‌ها می‌تواند در جهت ارتقاء رشد معلمان و در ادامه‌ی آن دانش‌آموزان استان بوشهر کمک شایانی کند.

روایت معلمانه سرآغازی برای ایجاد و معرفی معلمان خلاق هم استانی خواهد بود؛ این روایت ادامه دارد ...

پایان پیام/

منبع